Emax Interceptor, az FPV-s versenyautó

A megszokottól eltérő módon most nem egy drónt mutatunk be, maradunk a földön egy FPV-s autót tesztelünk, melyet az EMAX és az Eachine dobott piacra!

Emax Interceptor

Az Emax Interceptort az Emax és az Eachine közösen dobta piacra, Eachine & EMAX EAT03 néven kék, valamint Eachine & EMAX EAT05 néven sárga színben is kapható ugyanaz a termék.
Mivel az RC autók világában egyáltalán nem vagyok jártas, így nincs semmilyen összehasonlítási alapon, így csak arról tudok írni, amit ezzel a kis autóval tapasztaltam.

Mi van a dobozban?

Túl sok minden nincs, csak pont annyi, ami szükséges ahoz, hogy nekiálljuk mókázni. Kapjuk a kis autót, ami 1/24-es méretű, azaz 170*83*65mm-nek felel meg. Kapunk egy távirányítót, ami gondolom egy elég egyszerű típus, van rajta egy trimmer, és egy ki/be kapcsoló gomb és ennyi. Illetve van még a dobozban egy FPV szemüveg, ami 480 x 272px felbontással rendelkezik. Töltő nincsen, mivel a szemüveg és az autó is USB-n tölthető, egy mezei USB kábelt kapunk is hozzá. Érdekesség, hogy bár a szemüveg két antennás, a csomagban csak egy antenna van... Ez ám a spórolás :/ Továbbá kapunk még egy mini csavarhúzót és egy pár oldalas használati utasítást. Nem tudom egy komolyabb RC autóhoz mi jár még, pót kerék vagy pótgumi esetleg, de minimum a két antenna elvárás lett volna.

Távirányító

Sokat nem fogok tudni írni róla, mivel nem fogtam, láttam még komolyabb autós távot, de ez szerintem a legegyszerűbbek közé tartozik, nyilván ebbe az árkategóriában mást nem várhatunk. Ki/be kapcsoló, trimmer, irány tekerő és gáz kar, ennyi. 3db AA-s méretű elemről működik, amit szintén nem kapunk a csomagban, úgyhogy ha nincs otthon, kezdhetünk ezzel mielőtt kipróbálnánk. A tekerő egyebként elég kis úton jár, így a finom kis ívű kanyarodáshoz elég óvatosan kell tekerni rajta, de azért meg lehet szokni. A kerekek egyébként 56°-ban fordulnak. Hatótávnak 150-180 métert írnak, nem próbáltam ki, ha sort kerítek rá majd beleírom a cikkbe utólag.

FPV, azaz belső nézetes vezetés

Talán ez az első komplett autós szett, amit FPV-vel szereltek fel, azaz itt nem külső nézetből irányítjuk a kocsit, hanem mint az FPV-s drónok esetében, egy kis kamera képét nézzük egy FPV szemüvegen keresztül. A kamera az ülésben van, így tényleg teljesen olyan mintha benne ülnénk. Azt kell mondjam, hogy nagyon élvezetes így vezetni ezt a kis autót. A videó adó 25mW-os, így itt is 100-200 méteres hatótávra számíthatunk. A kamera képe rendben van, nyilván egy olcsó típus van benne, de itt talán nem számít ez annyira, mint egy drón esetében. A szemüveg egyébként ugyanaz, mint amit a Tinyhawk RTF szettben kapunk, egy kezdésnek teljesen megfelelő szemcsiről van szó. Külön is megvásárolható Emax Tinyhawk 5.8G 48CH Diversity FPV Goggles. A szemüveg külső aksiról működik, ami egy tokban van és USB keresztül tölthető 18500-as akut tartalmaz.

Az autó és a vezetési élmény

Ez az első RC autó amit vezettem, de nagyon élveztem, elég hamar belejöttem. A kocsi stabil, jól megy, 20km/óra a végsebessége, ez így lakásban beltérben elégnek tűnik, jól kanyarodik, farolni is sikerült vele, illetve még olykor driftelni is picit. A szegőn, szőnyegen simán átmegy, bár nagyobb ugratásból azért fel tud borulni. A kép stabil volt ilyen kis hatótávon és 20 percig tudtam vele csapatni a 300mAh-es egy cellás akuval. Az akkut ugye vagy USB-n töltjük, ehhez le kell venni a canopyt és az alatt lesz USB csatlakozó, vagy alul levesszük a csavarral rögzített fedelet és az akkut külső töltőre rakjuk.
Az autó súlya 86g, itt nem tudom az a jó ha könnyű vagy ha nehéz :)
További technikai paraméterek: 3A ESC, 0820-as szénkefés motor, hátsó meghajtás, ES9251-es digitális szervó.

Mit lehet még róla elmondani? Mivel nincs autós tapasztalatom, ezért én ennyit tudok leírni róla, nagyon jó móka vezetni, ha lesz RC autós verseny, biztos elviszem majd pályán kipróbálni, illetve még kültéren, garázsban is jó lenne meghajtani. De nézzünk róla egy kis DVR felvételt!

 

Összegzés

Az Emax Interceptor, és az Eachines társai viszonylag olcsón, elég jó szórakozást nyújtó kis FPV-s RC autók. Gyerekek számár is nagyon jó kis ajándék lehet, kárt ezzel semmiben sem lehet tenni, nem olyan veszélyes mint egy drón, viszont tényleg nagyon szórakoztató, főleg ha többeknek is van és 2-3-an kergetik egymást, vagy valami egyszerű pályán versenyeznek. Hatalmas élmény szerintem, gyereknek, felnőtnek egyaránt.

Az ára komplett szettben 28-31 ezer Ft körül mozog, de ha van már FPV szemüvegünk, akkor az autó és a távirányító 16-19.000 Ft-ból megúszható.
Az Eachines verzió jelenleg 3 ezer Ft-tal olcsóbb.
Vehetünk hozzá nagyobb, 450mAs-es akkut is: Emax HV 4.35V 450mAh

 

EMAX Interceptor


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció