DIATONE Roma F5 Lite Bemutató

A Diatone-ról tudjuk, hogy nagyon igényes gépeket rak össze minőségi alkatrészekből, így mikor megjelent az új 5 colos freestyle gépünk, szinte azonnal lecsaptunk rá.

Diatone és a minőség

Tudom, olyan mintha mindig minden tesztelt gépet szuper jónak állítanék be, és ebben van is valami, hiszen azért olyan gépeket szerzek be, amit eleve jónak gondolok. Igyekszem azért mindig kitérni a nem tetsző dolgokra is, de idén ha visszagondolok, nem sok gondom volt a tesztelt gépekkel. Diatone, Geprc, Emax, BetaFPV, iFlight... Ezek a gyártók azért hozzá az elvárhatót, nyugodt szívvel ajánlható mindegyik.
A Diatone azonban szerintem kilóg ebből a sorból egy kicsit felfelé. Minőségi alkatrészek, minőségi kidolgozás, elfogadható ár. Röviden így tudnám jellemezni.

 

Nézzük mi van a dobozban

Kezdjük ott, hogy rosszat is mondjak, a doboz, az tróger. Persze a célnak megfelel, de nem értem, miért nem lehet egy kicsit ezt igényesebben megoldani. Simán beledobálva minden egy vékony kartondobozba, semmi szivacsozás vagy valami. Az Emax dobozolása ettől sokkal normálisabb volt. Érdekes, hogy a kisebb gépeiknél vastag, erős kartondoboz van, én itt is arra számítottam.

Na de nézzük mi van a dobozban, mert ott már sokkal jobb a helyzet. Itt térjük ki még arra, hogy ez a gép több verzióban vásárolható meg. Létezik HD verzió, ami DJI HD-s rendszerhez kell, van a sima verzió, és a LITE olcsósított verzió. A különbségekre még később kitérünk, de a lényeg most, hogy hozzánk a LITE verzió érkezett, így erről tudunk beszámolni. Szóval a dobozban sokminden van...

Ahogy a képen is láthatjuk, van itt minden ami kellhet. Pótcsavarok az összes létező méretben, egy szett HQ Ethix S5 prop, gyorskötözők, 2 méretbe akksi kötöző, antenna cső, VTX antenna, akku pad, csipogó, stack elválasztó lapok, mindenféle kábelek és részletes leírások, diagrammok az alkatrészekhez. A Diatone minőséghez hozzátartozik pl, hogy a csavarok be vannak kenve menetrögíztővel...
Minden komplett gép dobozában ennyi mindennek kellene lennie :)

 

Nézzük a gépet, Diatone Roma F5 Lite

Korábban említettem, hogy 4 verzió létezik, ezek az alábbiakban térnek el:

- HD verzió: DJI Air Unit-tal, MAMBA F405DJI FC-vel, MAMBA F50PRO, 50A-es ESC-vel, GPS-el, nyomtatott és fröccsöntött védő elemekkel, 400g-al, 108E Ft-ért

- HD verzió 2: Ez ugyanaz mint a másik HD verzió, csak itt az Air Unit helyett a Caddx Vista-t kapjuk és nincs GPS sem. Súlya így 380g, az ára pedig 97E Ft-ra csökken.

- Alap verzió: Ez a verzió már nem tartalmazza a HD rendszert, FPV kamerának Runcam Phoenix 2-est kapunk, itt sincs GPS. A súly 330g, az ár pedig 56E Ft lesz.

- Lite verzió: Ez ugye az olcsósított verzió, de igazából sokat nem vesztünk így sem. Az alap verzióhoz képest itt egy Caddx Ratel FPV kamerát kapunk, ami nekem egyébként a kedvencem, 50A-es ESC helyett "csak" 40A-t kapunk, az FC MAMBA F405 DJI lite lesz, illetve le kell mondjunk a fröccsöntött kiegészítőkről, ami egyébként külön is megrendelhető ha szeretnénk. Ez a verzió csak 4s képes! Így a súly 320g, az ár pedig egészen 50E Ft-ra csökken.

A többi alkatrész megegyezik, MAMBA TOKA 2207.5 motorok, HQ S5 propok, Mamba Ultras antenna, Mamba TX400 400mW-os VTX.
Én a HD-s verzióból a Caddx Vista-s rendszer ajánlom, kisebb súly, jobb ár miatt, az analóg verzióból pedig mindekettőt, ki mennyit szán rá, azt vegye. 40A amúgy bőven elég, max gázon nálam 100A-t evett összesen, tehát 25A motoronként...

A váz nagyon jó minőségű, a karbon élei kerekítettek. A váz súlya 114g. A felső és alsó lap vastagsága 2,5mm, az középső lap 2mm, az karok 5mm vastagok és 10-12mm szélesek. Az FPV kamerát alumínium rész védi.
A váz belsejébe maximum 23mm magas stack fér el, aminek 20x20 és 30x30 mount is ki van alakítva.
Az antennák felfogatását nyomtatott TPU résszel segítik, ezzel sem kell ügyeskednünk.
A tápkábel is kapott külön rögzítést, ami megakadályozza hogy a prop belekapjon.

Az egész váz nagyon masszív és praktikus, az összeszerelés teljesen rendben van, valóban repülésre készen, csak be kell raknunk a vevőnket, bindolni, és mehet a móka.

 

Oké, de hogyan repül?

Mit is mondhatnék, így decemberben, hidegben, fagyban, sárban? :) Sikerült menni vele azért már 12 akksit, üresen és Gopro 7-el is. Szerintem itt az már alap azért, hogy rendben repül, szépen, jól. A gyári PID tuning jó, de lehet még rajta finomítani, főleg ha másik prop kerül rá.
Mivel keveset repültem idén 5 collal, és azt is a megszokott gépemmel, így mint minden új gépet, ezt is szokni kell, de nem lesz vele nehéz dolgom, mert teljesen rendben van.
Strapabírásról nem tudok mit mondani, még esni nem sikerült vele, de biztos vagyok benne hogy ezzel sem lesz gond, hisz a váz nagyon erős, vastag és minőségi karbonból készült.

Készítettem teszt felvételt Gopro 7-el, igaz a Hypersmooth be van kapcsolva, és ki is szedett egy kis propwasht, de azért látni mit és hogy megy a gép :)
 

 

Összegzés

Én csak egy kérdést teszek fel most. Kell ennél jobb? Az én igényeimet teljesen kielégíti... Minőségi, strapa váz, jó kamera, MAMBA cuccok, kiváló motorok, táp kábel rögzítés, nyomtatott antennatartó, lehetőség HD-re upgradelni (a vázban elfér nyilván, az FC is kompatibilis), mindenféle nyomtatható kiegészítő részek. Szerintem egy teljesen jó freestyle gép, és árban is rendben van, még csak drágának sem mondanám. A méltán népszerű iFlight Nazgul 5 jelenleg 47E Ft, a Roma F5 Lite pedig 50E Ft. Bár az Nazgult sajnos nem tudtam tesztelni, így látatlanban nem alkotnék véleményt, de talán a Diatone gépe kicsivel jobb, kicsivel drágább. Ha választanom kellene, én a Diatone-t választanám.
Kezdőknek és haladóknak is jó választás szerintem. Banggoodon minden alkatrész elérhető a géphez külön is, tehát a utánpótlással sem lesz gond. A Diatone oldalán pedig minden nyomtatható részhez megvannak a fájlok, így otthon minden kinyomtatható akár, akinek van 3D nyomtatója.

Vásárlás a Banggood webshopjában:
Diatone Roma F5 - Air Unit
Diatone Roma F5 - Caddx Vista
Diatone Roma F5
Diatone Roma F5 Lite

 

DIATONE Roma F5 Lite


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció