BetaFPV HX 115 - HD Fogpiszka

Írtunk már szobarcirkáló Whoopról, majd HD-s CineWhoopról, aztán 3 colos Toothpicről, így mi más jöhetne, mint egy HD-s fogpiszka, azaz egy könnyű, 3 colos, HD DVR-es kis gép a BetaFPV-től, a HX 115 személyében.

HD-s fogpiszka, avagy Cinepick, vagy HD Toothpick

Egy korábbi tesztben már kifejtettük mi jelent a fogpiszka kategória nagyjából, ott ugye a Happymodel Larva-X-et és a Diatone Cube GTB229-et teszteltük. Aki tehát nincs tisztában, hogy mit foglal magában a kategória, kérjük olvassa el a másik cikk első bekezdését. A HX 115 esetében kicsit nőttek a méretek, 2.5 colról 3-ra és ennek köszönhetően nyilván kicsit minden nagyobb kell hogy legyen, és végül így jutunk el oda, hogy a 3 colos lapátokkal már egy HD DVR felvételre alkalmas FPV kamerát is gond nélkül el tudunk helyezni a gépben.

Mi van a dobozban

Nézzük a szokásos dobozos dolgokat. Igényes, vastag és erős dobozban érkezik a gép, ez egy olyan doboz, amit nem dob ki az ember, mert jó lesz még benne alkatrészeket, gépet tárolni, cipelni. Persze nem ez a lényeg, de érződik, hogy igényesebb cégről van szó, nem spóroltak rajta. A dobozban a gép mellett van még 4 db pótcsavar, egy kicsi imbusz kulcs, egy szett tartalék prop, a camera beállításához szükséges gombos joy, és 5, azaz 5 csomag stickers, csomagonként 7db matricával. No most azt nem tudom, hogy azért küldtek ennyi matricát, hogy csak jókat írjak, vagy mások is ennyit kapnak, de azért szép mennyiség. Jókat emiatt nem fogok írni egyébként, sorry :)
(Ha vásároltatok már náluk, írjátok meg kaptatok e matricát és mennyit)
Visszakanyarodva, azért a matricákon kívül nem túl sok az extra, egy akku strap még minimum elfért volna.


BetaFPV HX115 - Nézzük a részleteket

Meglepő módon egy 115mm-es gépről van szó, ami 3 colos propok fogadására képes. A motorok a BetaFPV saját brandelt motorjai, 1105-ös, 5000kv-s, 3 vagy akár 4 cellás akkuról is működőképesek, mi csak 3 cellával próbáltuk, de így is közel 5 colos érzés erőben. Milyen lehet 4 cellán, nem is akarom tudni :) Beltérben nem ajánlott, remélem ez senkinek sem fordult meg a fejében. Itt felhívnám a figyelmet, hogy 4 cellán csak a 2 lapátos propot szabad használni, 3 lapátossal valószínűleg elfüstölne a 12A-es ESC. Ez gyártói figyelmeztetés, tehát érdemes betartani! A váz brutál vastag, papíron 4.2mmm, a karok szélessége kb. 3mm, tehát mondhatni, hogy vertikális karok. A tesztelésre váró GepRC SKIP HD karjai pl. csak 2.5mm vastagok, cserébe szélesebbek. Szóval a karbon váz rész nagyon erős, persze minden törhet, de ránézésre is tényleg a brutális szó jut az ember eszébe. A canopyról is hasonlókat tudok elmondani, nem tudom pontosan milyen anyag, nem nyomtatott mint sok helyen, hanem vastagabb műanyagnak tűnik, nem rugalmas, hanem merev, masszív, persze ettől még törhet egy nagyobb ütéstől, amíg egy nyomtatott canopy a rugalmasság miatt jobban elnyeli az ütéseket. Az idő majd eldönti mennyit bír, kézben fogva csak azt érzi az ember, hogy nagyon egyben van. Mi is van még, 12A-es ESC, 3-4S mindent bele (AIO) FC (MATEKF411), a VTX egy A01 elnevezésű darab, állítható erőssége 0-25-250mW, tud pit mode-ot, tud smart audiót, tud mindent ami kellhet, a BetaFPV több gépében is ezt használja. A géphez az ajánlott akku méret a 3-4S, 450mAh, amivel fogpiszkához méltóan 5 perc repidő is kijöhet kényelmes, de még csapatva is meg lehet a 4 perc. A gép súlya propokkal és akku kötözővel 74g, 3 cellás 450-es GNB akkuval pedig 114g, ennyi lesz tehát a felszálló súly.

Ami még tetszik, az XT30 csatin zsugorcsövezett kondi van, a karokhoz oda van fogatva a motor kábel, a váz alján csúszásgátló gumi, amit én mondjuk még kibővítettem kicsit, és az akksi strap is rendes, nem az a kis vékonyabb átdugós fajta. Van ami viszont nem tetszik, hogy ne csak jókat írjak, bár mindjárt áttérünk a kamerára is, szóval ezek a vízszintesen elhelyezett motor csatlakozók nem jönnek be, folyton kicsit lefelé állnak mintha le akarnának törni, ami érthető, hisz a gravitáció vagy akár egy erősebb landolás is lefelé taszítják őket, szóval nem lepődnék meg ha egyszer csak letörnének. Persze, ha ez megtörténik, simán beforrasztjuk őket, és őszintén nem is bántam volna ha eleve be vannak forrasztva. Nem beszélve, hogy akkor 4 csati súlya meg lenne spórolva :)

HD rögzítés, és annak kellemetlenségei

Ennek a gépnek az egyik fő pontja, amiért valószínű ezt választjuk, hogy HD minőségben tud videót rögzíteni. Ezt egy úgynevezett split típusú FPV kamerával teszi, ez azt jelenti, hogy a kamera képét egyrészt 1080p-ben rögzíti kártyára, másrészt ugye továbbítja nekünk az analóg képet a szemüvegbe. A mai napig a legnagyobb hátránya ennek a megoldásnak, hogy a kamera és a hozzá tartozó board között lévő kábel vékony és sérülékeny. Ha szerencsénk van persze sokáig is kibírhatja, de az átlagosnál több a panasz ezekre, tehát jó eséllyel előbb utóbb sérülni fog. Persze lehet venni kábelt külön, kicserélni, és mehetünk is tovább. No pont ezt történt velünk is, már az első pár esés után gondok voltak. A probléma ráadásul úgy jelentkezik, hogy repül az ember, aztán egyszer csak megáll a kép, úgymond befagy. Ilyenkor persze disarmolunk, a gép meg leesik valahol. Ez elég veszélyes, főleg hogy semmilyen előjele nincsen. Pontosan így jártam én is, aztán meguntam, rendeltem csere kábelt, de hogy ne legyen ilyen egyszerű, a csatlakozó oda van "taknyolva", így gyakorlatilag három daraban sikerül eltávolítani, és 2 órányi küszködés után sikerül működésre bírni a rendszert. Nem feltétlenül hibáztatnám ezért a gyártót, a gép ettől még remek, de tudnunk kell, hogy ez a kamera rendszer elég sérülékeny és könnyen belefuthatunk ilyenbe.
 

Egy kis tesztrepülés

Sajnos részben a fenti okok miatt, részben a remek időjárás és a tél miatt, igazán jó videót nem sikerült rögzíteni, hiába van nálam már jóideje a gép, ezen a videón is van nagy gáznál jello, ha jól emlékszem ki volt teljesen lazulva az egyik csavar a kamerában... Szóval, ha minden csavar rendben van, nem jellozik egyáltalán, nagyon szépen tud repülni!

 

Összegzés

Azt mondom, ez egy remek gép, szépen, csendesen repül, van benne erő, 3-5 percet el lehet vele száguldozni, és még HD-ban is vissza tudjuk nézni a repülésünket. A kamera rendszer sérülékeny, ez tény, de ez más ilyen típusú kamerával felszerelt gép esetén is így lenne.
Lakásban nagyon nem, kis parkban, játszótéren már repülhető, de igazán jól nagyobb tereken érzi magát.
Az ára nem kevés, 199.99$ a BetaFPV webshopjában, ami nagyjából 61.000 Ft az árfolyamtól függően. Ehhez tegyük hozzá, hogy maga a HD-s FPV kamera 70$ ebből, tehát jó részét ez teszi ki az árnak.
Ajánlott propeller: HQ 3030 3-Blade és HQ 3020 2-Blade
Ajánlott akkumulátor: BetaFPV 450mAh 4S 75C vagy BetaFPV 450mAh 3S 75C vagy GNB 3S 450mAh

 

BetaFPV HX 115 - HD Fogpiszka


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció