Happymodel Larva-x vs. Diaton Cube GTB229

A whoopok után a következő trend az FPV drónok világában az úgynevezett fogpiszkák (toothpick) lett, ezekből néztünk most meg kettőt!

Fogpiszka, avagy Toothpick?

A toothpick elnevezés KABAB FPV-hez köthető, Ő tervezett whoopokból kiindulva egy vázat, aminél az volt a cél, hogy minél könnyebb gépet tudjon építeni, a whoopoknál használt brushless motorokkal. Az így létrejött drón nagyon könnyű lett, mellette pedig erős, gyors, csendes, agilis és a szokásos 2-3 repidő helyett akár 4-5 perc tudunk repülni. Ez a design aztán hamar elterjedt, mert a gép ideális lett parkokban, játszótéren való repkedésre. A gyártók sorra elkezdtek kijönni a hasonló elveken felépülő gépekkel, ma már 15-20 típus biztosan van belőle, persze mind kicsit más, illetve már HD split kamerás verziók is megjelentek, őket HD Toothpicknek, Cinepicknek hívják, hamarosan ilyet is fogunk tesztelni!

 

Happymodel Larva-X

A Happymodel-t azt hiszem nem kell bemutatni, korábbi gépeik is elég ismertek, a Mobula, Snapper, Sailfly-X sokak számára ismerős lehet, a Mobula HD pedig az egyik legjobb HD-s whoop.
A Larva egy 100mm-es vázra épített fogpiszka, Crazybee F4 PRO V3 vezérlővel, integrált vevővel, Runcam Nano 2-es FPV kamerával. Akkumulátor terén 2 és 3 cellával is hajtható, 300-450mAh ajánlott hozzá.
Gyárilag kapunk hozzá propellert is persze, azonban nem garantált hogy mit, jöhet EMAX Avan proppal, vagy HQ 2.5x2.5x3-al, annak függvényében milyen porp van a gyártónál készleten. Mi HQ propot kaptunk hozzá, 2 szettet.
A gép 1103-as, 7000KV-s motorokkal érkezik, 10A-s ESC-vel, így vélhetően bírni fogja, nem fog elfüstölni, mint az 5A-es ESC-k esetén tapasztalható volt más gépeken. A videóképet egy Diamond VTX biztosítja, ennek különlegessége, hogy beépített DVR-el rendelkezik, így akár ide is rakhatunk memóriakártyát a felvétel rögzítéséhez. Az FPV kamera képe rendben van, Runcam minőség, így panaszra nem igazán lehet okunk, örülünk hogy ilyen minőségi kamera került bele.
A Larvahoz kapunk egy szett tartalék propot, pár plusz csavart, mini csavarhúzót és egy pót canopyt, ha esetleg sikerülne megtörnünk. Igazából nagyjából a szokásos kis tartalék csomag.
 

No de nézzük a gépet, van ami tetszik, van ami nem...
A váz erősnek tűnik, nem úgy érződik mint ami könnyen megadná magát, de ezt majd az idő vasfoga eldönti. Elvileg, más tesztelők tapasztalata szerint, a softmountolt torony meg tudja magát adni, és akkor borul az egész torony, megreped a canopy. A motor prop kombó jó, nagyon finoman, precízen lehet irányítani, szépen veszi a lágy és az erős fordulókat is, csak bírjuk követni. Ami nekem nagyon nem tetszik, nincs buzzer, persze ez könnyen orovosolható, a vázon rögíztettem egy mini csipogót és beforasztottam az FC-re, nagyjából 20 perc alatt megoldható szereléssel együtt, persze ha van csipogónk, mert az nincs a csomagban.
A másik nagy negatívum számomra, az aksi rögzítése. Van a gépen alján gyárilag egy tapadós pad/lap, ami segít hogy ne csússzon ki az akksi, de ez annyira ragadós, hogy az első akksival le is tépődött, így ezzel hosszútávon semmire sem megyünk. Persze, mindenkinek van otthon valamilyen csúszásgátlós cucca, amit majd felrak ide, ez pár perc, de azért jobb lett volna gyárilag normálisan megoldani ezt is. Továbbá az akksi strap, hát azt sem gondolták végig, egy 2 cellás 300mAh-es akut alig lehet vele rögzíteni, olyan hosszú, hogy egy jó 7cm marad lógva, ezt kell visszahajtogatni... macerás. Ráadásul ez is csúszós, nem igazán alkalmas rögzítésre, elmegy, de láttunk már sokkal jobbat is.
Flysky-os SPI vevővel érkezett hozzánk, azaz az FC-re integrált vevővel, ami mint sejthető volt, nem a legjobb hatótávban, volt 1-2 failsafe-ünk nem is olyan nagy távolságban. Érdemes tehát saját mini vevőt rakni rá, szerencsére erre van lehetőségünk, pár perc alatt ez is megoldható.
Próbáltuk a mostanában nagyon népszerű 2 ágú 65mm-es HQ proppal is, jóval harapósabb lesz tőle, viszont szokni kell, más vele repülni, más lesz az érzékenyésge, nem lehet vele annyira finomkodni.
Ha szeretnétek egy igazán kis, könnyen irányítható FPV-s drónt, amivel parkokban, játszótéren is lehet gyakorolni, akkor mindenféleképpen fontoljátok meg!
A Happymodel Larva-X megvásárolható a Banggood oldalán: Happymodel Larva-X, ára 28.000 Ft körül mozog Flysky verzióban, azonban szinte mindig van rá kupon -> Kuponok (BGHM13 -> 25.900 FT)

 

 

Diaton Cube GTB229

Ha a Happymodelt nem kell bemutatni, akkor a Diatont még annyira sem :) A gyártó mindig minőségi alkatrészekből dolgozik, régóta vannak már a piacon, és elég jó a hírük, egy Diatone géppel nem nagyon lehet mellé nyúlni. Nincs ez másképp ennél a gépnél sem, az alkatrész lista egyszerűen impozáns:
- FPV kamera: Runcam Nano 2, akárcsak a Larva-ban
- VTX: TBS NANO Pro 32 (25/100/400 mW)
- Motor: MAMBA 1103 8500kv, tehát +1500kv a Larva-hoz képest
- ESC: MAMBA 134NANO, 13A
- FC: MAMBA F411NANO

A kamerán kívül mindenben kicsit jobb mint a Larva, erősebb motor, nagyobb teljesítményű videó adó és motor vezérlő. A jobb alkatrészek persze magasabb árcédulához is vezetnek, a Cube GTB229 ára 39.600 Ft körül mozog, ami bő 10.000 Ft-al több mint a Happymodel gépe. Persze erre is szokott kupon lenni, pl november 30.ig a BGDGC122 kóddal csak 33.800 Ft. Hogy megéri e a gép a plusz felárat, tud e annyival többet a Larvánál hogy inkább ezt válasszuk? Ez egy nagyon jó kérdés, nézzük mi volt még a dobozban és mit gondolunk a gépről:
Az igényesség itt is jelentkezik, a doboz tartalma bőségesebb, igazából ez az, amit szeretnénk látni minden dobozban :) Szóval kapunk egy adag matricát, hogy tudjuk népszerűsíteni a brandet, pót csavarokat 8 féle hosszban, 5db tartalék csatlakozós kábelt a különböző vevőkhöz, vtxhez stb, csipogót, csavarhúzót és egy tartalék akksi strapet. Nincs viszont pót canopy és pót propeller. Hmm hmm. Egy kicsit jobb talán mint az átlag, a csavarok is jobb minőségűek és a strap is használható, fém csatos!

Nézzük a gépet mostmár... A váz nem szokványos, vékony vertikális karokból áll, négyzet formát behálózva. Vékonykának tűnik, de elég erős! A stack 3 szintes, 16x16mm-es felfogatással, plusz a vevő. Ja hogy mert ez nem integrált vevős, azt magunknak kell megoldani, ami jó, hisz mint tapasztaltunk az integrált SPI vevő nem igazán jó, így meg azt rakunk bele, amit csak akarunk (ami belefér). Mi a Flysky IA8X-et raktuk bele, szépen elfér, eddig nem volt vele hatótáv gond sem. A canopy jó minőségű, ruganyos, a videó antennának külön kis tartója van, így nem fogja a propeller bedarálni. A canopy tetejére sikerült a buzzert is felfogatni, így szabadon vinnyoghat, nem takarja el semmi :)
A gép gyárilag a 65mm-es HQ proppal érkezik, és azt kell mondjam, iszonyatosan megy. Nagyon komolyan meg tud indulni és egyértelműen nagyobb a végsebessége mint a Larva-X-nek! Azonban ez nem feltétlenül előny... Lehet vele finoman is repülni, de nagyobb odafigyelést igényel, ha nem óvatoskodunk, darabos, ideges lesz a repülésünk, a nagy sebességet egy szűkösebb parkban pedig egyszerűen nem tudjuk kihasználni. Nagyobb térben persze élvezetes lehet, de oda már lehet 5 colos géppel megyünk inkább.
A teszt kedvéért kipróbáltam a Larva-hoz kapott 3 levelű HQ propokkal is, és igen, ez hozta el számomra a megfelelő kombinációt. A végsebesség így is nagyon jó, és az alsóbb tartomány is jobban kontrollálható. Talán még mindig nem olyan fincsi smooth mint a Larva, de egyértelműen megéri szerintem a végsebbeség csökkenést feláldozni az irányíthatóság oltárán. Összességben még így is erőteljesebb marad, de ha úgy akarjuk, könnyed, finom repkedés is kihozható belőle, nem kell görcsölnünk a gázkaron.

 

Összefoglalás

Kinek a pap, kinek a papné :) Kezdőknek biztosan jobb választás a Larva, könnyebben repülhető, olcsóbb is, vevőt sem kell feltétlenül vennünk hozzá és hozza az elvárhatót. Ha már a sticekek mesterei vagyunk, és van pénzünk megfizetni az extra minőséget, az extra lóerőket, akkor mindenféleképpen a Diaton gépét ajánljuk egy adag 3 levelű HQ proppal!
Reméljük segítettünk választani, vagy egy kis képet, irányt mutatni hogy mit várhatunk ettől az úgynevezett fogpiszka osztálytól!

Vásárlás előtt ne feledjétek megnézni van e kupon, mert bőven 10-20%-al le lehet vinni az árakat!
Kupon oldalunk napi szinten frissül, hogy mindig a lehető legolcsóbban tudjatok vásárolni!

 

Happymodel Larva-x és Diatone Cube GTB229


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció