Emax Tinyhawk RTF bemutató - A tökéletes kezdő FPV drón?

A Banggood jóvoltából tesztelhettük az idei év talán egyik legsikeresebb, kezdőknek összeállított whoopját, az Emax Tinyhawk RTF szettet!

RTF? Az meg mi?

Rendre kapunk olyan kérdéseket, hogy milyen kis drónt érdemes elsőnek megvenni, mi kell hozzá, mi mivel működik együtt, és az akkuk, töltők mik jók hozzá és milyen szemüveg stb. Ezekre a kérdésekre nagyon nehéz válaszolni, többféle úton is el lehet indulni, ajánlhatunk külön gépet, távirányítót, szemüveget, akkut, ajánlhatjuk, hogy járjon körbe és építsen magának, vagy ajánlhatunk teljesen úgynevezett RTF csomagot, ami magámban foglalja mindezeket olyan módon, hogy a kezdő drónosnak csak a repüléssel kell foglalkoznia. Ilyen csomagból viszont nem sok létezik, tényleg csak pár ajánlat, valószínűleg erre érzett rá az Emax is, és összeállította saját, minőségi részekből álló kezdő kis csomagját.
Tehát ha kezdő vagy és még nincs semmid, és szeretnél az FPV repüléssel megismerkedni, a lakásban vagy a játszótéren gyakorolni, akkor csak ezt a csomagot kell megvenned és már kezdődhet is a móka.


Emax Tinyhawk RTF csomag

Nézzük mit is tartalmaz a csomag.
Kapunk egy jó minőségű vállpántos táskát, a kis drónt, FPV szemüveget, távirányítót, aksit töltővel, tartalék propellert, pót csavarokat, csavarhúzót és egy kifejezetten kezdőknek szóló rövid kis leírást az üzembehelyezésről, irányításról.
A táska nagyszerű dolog, főleg ha mindennek meg van a helye, szivaccsal bélelt, így nem kell félnünk hogy hurcolás közben sérülést szenvednek a dolgaink. Tapasztaltabb drónosok tudják, hogy nincs annál rosszabb, mint mikor a terepen derül ki hogy otthon felejtettünk valamit. A tapasztalat az, hogy érdemes mindig mindent egyből visszapakolni a táskába, így semmi sem marad otthon.
Nos, erre a célra ez a táska tökéletes, miden belefér, mindennek meg van a helye, csak vállra kapjuk és mehetünk is.


Az FPV szemüveg

A szemüvegen keresztül látjuk a drón kamerájának képét, így látjuk merre megyünk, ezért nem árt ha jó minőségű és viszonylag nagy képet látunk, senki sem szeret egy kis "mozit" nézni. Itt kicsit vegyesek az érzelmeink, hisz egy 4,3 colos, 480×320px felbontású képernyőről van szó, aminél vannak jóval nagyobbak is, mint pl. a doboz szemüvegek közül méltán a legnépszerűbb Eachine EV800D 5 colos, 800x480px felbontású kijelzője. A jó hír az, hogy természetesen bármikor lecserélhetjük a szemüveget egy drágább modellre.
A szemüveg külső akkumulátorról működik, ami természetesen a csomag része. Az akksi USB töltős tokban van, így kell rádugnunk a szemüvegre, a tokot pedig a fejpánton a kis tároló részben lehet rögzíteni. Fájó pont, de drágább szemüvegeken sem mindig kap helyet, a be/ki kapcsoló gomb hiánya. Egyszerűen az akksi bedugásával tudjuk bekapcsolni, ilyenkor egyből beindul a kis venti is, ami a képernyő párásodását hivatott megszüntetni. A képminőség teljesen rendben van, egy kezdőnek tökéletesen elégséges lesz. A szemüvegen két antenna van, de egy vevőt használ, de nem is elvárható hogy egy ilyen olcsó szettben két vevő legyen a két antennához. Az antennákat érdemes lehet komolyabbra cserélni, ez idővel úgy is kell majd ha tovább lépünk nagyobb gépek felé. A pántokat beállítva viszonylag kényelmesen viselhető, a fény kicsit beszivárog, itt-ott kicsit nyom, de ez egyébként is mindig a fejmérettől, formától függ.
A szemüveg tetején 4 gomb található, ezek csatorna és sáv léptetés, automata keresés, és menü. A menüben fényerőt, kontrasztot, szaturációt és nyelvet tudunk módosítani. A gyári beállítások megfelelőek. A szemüveg egyébként külön is megvásárolható a Banggood oldalán: Emax Tinyhawk FPV szemüveg

 

Tányirányító

A távirányító kényelmes fogású, a műanyag rendben van, az összeszerelés jó, nem recseg, nagyon egyben van. A stickekről talán felesleges itt írni, kezdőknél úgysem lesz nagy jelentősége, de nyilván nem egy top minőségű dologról beszélünk. Ami nekem zavaró volt a saját távirányítóm után, hogy rövidek és van egy kis holtjátékuk, így nem tudtam olyan precízen irányítani a gépet mint ahogyan megszoktam.
A bekapcsoló gomb középen helyezkedik el, a bekapcsolt állapotot szolid zöld led jelzi a gomb körül, ami napfényben alig látható. Gyakorlatilag kézzel kell beárnyékolni, hogy lássuk be vagyunk e kapcsolva. A másik dolog ami zavar és nem jöttem rá, hogy hogyan jelzi nekem a táv, ha le van merülve, vagy már közel le van merülve? Annál sincs rosszabb mint mikor kint 2 perc után lemerülünk és nincs nálunk csere akksi. Talán, feltételezem, pirosan világítani a led, de ezt nem tudom megerősíteni jelenleg. Az akksi egyébként ugyanaz, mint ami a szemüveghez van, így érdemes lehet ebből tartalékot beszerezni, egyébként a távirányító is USB-n tölthető.
A stickek mellett a szokásos trimmelő gombok vannak, amivel a stabil módban lévő driftelést tudjuk csökkenteni. Aki nem tudja mi az a trimmelés, az inkább ne nyomkodja el ezeket a beállításokat :)
Két darab három állású kapcsolót is kapunk, ezek előre be vannak konfigurálva, így ezzel sincs gondunk, természetesen szoftveresen Betaflightban beállíthatók igény szerint. Az alap beállítások szerint a bal oldalival indíthatjuk a motorokat (ARM/DISARM), illetve aktiválhatjuk a csipogót, ami segít megtalálni a gépet ha messzebb vagy fűben landolunk. A jobb oldali kapcsolón pedig a repülési módokat állíthatjuk be, stabilizált, nem stabilizált (ACRO) és vegyes módban.
 

Emax Tinyhawk, azaz maga a drón

A drón kifejezetten kezdőknek készült, a motorok a megszokotthoz képest lefelé néznek, így a felső részen is kapunk védőkeretet. A strapabíró keretnek hála nyugodtan repülhetünk emberek között is, illetve nem kell félnünk hogy a szobában ledarálunk valamit, ütközés után kis szerencsével ugyanúgy mehetünk tovább. Kezdőknél ez különösen jó dolog, hisz nem kell 5 másodpercenként a gépért menni.
A Tinyhawk brushless motorokat kapott, amik sokkal jobban bírják, mint a korábbi hasonló méretű gépeken használt szénkefés motorok. Ráadásul csatlakozót használtak a gépen a motorok bekötéséhez, így a csere nagyon egyszerű, nem kell forrasztani semmit. Az FPV kamera képe rendben van, a fénykezelése lehetne jobb, nappal szembe ne nagyon repüljük, mert nem fogunk látni szinte semmit a talajból, tereptárgyakból. A kameraszög sajnos nem állítható és szerintem egy kicsit magasra is néz, a lassú, megfontolt repüléshez jobb lett volna egy kicsit alacsonyabb szög, vagy legalább lenne állítható.
A Tinyhawk egy egycellás, 450mAh-s akksival érkezik, 2-3 perc repülési időre számíthatunk. Szerencsére ezek az akksik elég olcsók, érdemes beszerezni egy tucatot, és a csomagban lévő töltővel akár 6db-ot is tölthetünk egyszerre, ráadásul ezt is USB-ről, akár egy powerbankról is tölthetünk terepen, amíg repülünk vagy pihenünk.
A gép alapbeállításai teljesen jók, szépen, finoman repül a gép, ez is nagy előny egy kezdőnek, hisz nem a bonyolult beállítások fogják hátráltatni. Természetesen, ha szeretnék, Betafligh alatt bármit módosíthatunk!
Kapunk még egy csomag tartalék propellert, pár tartalék csavart, kábelt és egy mini csavarhúzót is.
Természetesen, ha van már szemüveg, a gép megvásárolható önállóan is: Emax Tinyhawk BNF

 

Összegzés

Az Emax nagyon jól kitalálta ezt a csomagot, külön pozitívum a táska, amiben mindent kényelmesen és szivacsokkal körülvéve tudunk szállítani. Az egész szett egyben van, kisebb hiányosságoktól eltekintve, amik egy kezdő számára fel sem fognak tűnni, nem nagyon lehet belekötni semmibe. A szemüveg képe jó, a műanyagok jók, a távirányító kényelmes, minden USB-ről tölthető és az akksik is azonosak a szemüvegben és a távban. A gép jól hangolt, szépen repül, itt is minden előre be van állítva.
Mindent megkapunk ebben a csomagban, ami az FPV repülés megkezdéséhez szükséges.

Emax Tinyhawk RTF csomag: http://bit.ly/2Gm4b5r
Szemüveg külön: http://bit.ly/2YGEnvG
Akkumulátorok: http://bit.ly/2k9b420
10db akku: http://bit.ly/2lKb3Sk
Propeller: http://bit.ly/2lB1q8F
Távirányító és szemüveg akkumulátor: http://bit.ly/2k1mOn0

Repülési videó

 

Emax Tinyhawk RTF


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció