Közel fél éve nyúzom a Lizardot, ezért gondoltam leírom eddigi tapasztalatomat, véleményemet, megosztom veletek az ötleteimet, hogy hogyan lehet, hogyan érdemes tuningolni a kis drónt!

Vegyünk drónt télre

2017 szeptemberében került hozzám a Lizard 95, itthon vettem használtan, nem volt benne sok km. Tudtam, hogy télen az esős, havas, vizes időszakban nem fogok kijárni messzire, így olyan FPV gépet akartam amivel a  közeli parkban is lehet repülni, vagy akár a lakásban is!
Minden gyári kiegészítőjével együtt érkezett, meg még jó pár tartalék alkatrész is, motor, vezérlő, fpv kamera, egy teljes váz, stbstb...

Az első repülések nagyon furák voltak, a micro gép másképp viselkedik mint egy nagyobb, 250-es racer, sokkal fürgébb és reszponzívabb, szinte azonnal képes irányt váltani, és szédítően lehet vele pörögni, és ami a legjobb, védőkerettel viszonylag nyugodtan mehetünk olyan helyre is gyakorolni, ahova nagyobb géppel már nem szabad mert veszélyes. Természetesen mindig legyünk körültekintők bármivel repülünk is.
A kis gépnek kiváló célpont lehet bármely játszótér, kisebb park, így végre nem kell fél órát utazni egy alkalmas terület berepüléséhez.
 

Új aksik, GNB 3S 550mAh

Az első napokban minden szuperül ment, elég hamar ráéreztem a gépre, és már mindenhol a terepet vizslattam, hogy hol lehetne vele egy jót csapatni. Mivel csak két akkumulátor járt hozzá gyárilag, így én is ennyit kaptam az első tulajtól, tehát az első dolgom hogy még pár aksit beszerezzek. Szerencsére ezekhez a kis gépekhez olcsóbbak az aksik is, én Gearbestről rendeltem pár GNB 3 cellás, 550mAh-es példányt, de ugyanez megvásárolható természetesen a Banggood oldalán is. Kiváló aksik, olcsók és hozzák az elvárhatót, kifejezetten ajánlom! Arra ügyeljünk, hogy nem szokványos XT30-as csati van a gépen, így ilyen aksit keressünk, illetve a ha van már XT60-as töltőnk, vagy parallel boardunk, akkor szükségünk lesz XT60-XT30 átalakítóra.
 

ESC, az örök probléma

Az első probléma azonban elég hamar utolért, én is áldozata lettem a meghibásodó motor vezérlőnek (ESC), mint azt sokan másik is írták a gép kapcsán. Semmilyen előjele nem volt, egyszerűen csak egyik napról a másikra nem indultak a motorok, illetve rángatta őket, meg csipogott... Próbálkoztam motor cserével, mikor még nem tudtam mi a gondja, de mivel ugyanezt csinálta másik motorral is, egyértelmű lett az ESC hiba. Mivel itt 4in1 ESC-ről van szó, így kuka, és lehetett másikat rendelni hozzá.
Szokásos módon, mivel szerencsére BG-n minden pót alkatrész van hozzá, meg is rendeltem a gép árához képest nem túl olcsó ESC-t. Itt ilyenkor nincs mit tenni, 3-4 hét kihagyás következik... Ugorjunk hát, megjött a csomag, benne az ESC, azaz nem, nem az volt benne, valami teljesen más, kis kínai barátaink valószínű elnéztek valamit... megjegyzem ez volt az első eset a kb 100-ból hogy mást küldtek. Természetesen panasz, és újraküldés, nincs mit tenni, újra várakozás, hát szép...
Másodjára sikerült azt küldeni, amit kértem, így a szokásos éjszakai órákban szerelés, forrasztás, tesztelés, minden oké, újra levegőben a gép :) Az ESC azóta is rendben van, aminek nagyon örülök, mert nem lett volna olcsó mulatság havonta cserélgetni. Persze biztos más típust vettem volna, ha megint megadja magát, de szerencsére nem ez történt!

 

Motor harang probléma

A második jelentősebb probléma akkor akadt, mikor egy sérült propellert kellett lecserélnem, és nem igazán akart lejönni... aztán lejött... lejött úgy, hogy a motorról a harang is jött vele együtt.
Kép mellékelve :) Hát, mint mondjak, ez eléggé megrémisztett elsőre, terepen nem is tudtam mit kezdeni vele, az aznapi repkedés ezzel véget is ért...
Otthon előkerült a kis szerszámkészlet, kalapács, csavarhúzó, satu, meg minden ami kell ilyenkor. Pár jól irányzott, erőteljes kalapálással sikerült a tengelyt nagyjából a helyére verni, teljesen sajnos nem sikerült.
A probléma pár nap múlva megismétlődött, újabb kalapálás, de azóta szerencsére ez is rendben van.
Olvasgattam a témában és kiderült, hogy más hasonló méretű motorok is küzdenek ilyen jellegű problémával, úgy fest a gyártóknak kellene ezt valahogyan megoldani.
 

Propeller csere, védőkeret nyomtatás, HD kamera, sérülékeny antenna

Az ezt követő időszak nagyon élvezetes volt számomra, lecseréltem a gyári propokat Gemfan 2035-re, aztán később a Hulkiet is kipróbáltam. Sok-sok csapatós repülésben és játszótéri bujkálásban volt részem a Lizarddal, azonban felmerült az igény, hogy  ezek rögzítve is legyenek valamilyen, DVR-től élvezhetőbb formában.
Korábban is nézelődtem már az SQ11 után, mint az egyik legkisebb és legkönnyebb viszonylag normális képminőséget nyújtó 'HD kamera kapcsán, de a benne lévő optika túl rossz volt, ami cserével orvosolható, de ki akar még ezzel is szenvedni...
Aztán az egyik napjött a Banggood hírlevél, hogy SQ12 preorder, azaz előrendelés, persze akciós áron :) Gondoltam egyet, és mivel ebben már az optika is jobbnak tűnt a nagyobb látószög miatt, így be is rendeltem. Ahogy néztem, ez a méret és súly még megfelelő lehet a Lizardnak is.
Ahogy megjött a kiskamera, egyből indulhatott is a felszerelés, amire több ötletem is volt, bár 100%-os sikert nem sikerült elérni, mindig volt valami probléma a felfogatással, de azért a kisebb eséseket rendre bírta.

Készült a géphez propeller védő keret is, hogy ne legyek vele a parkban túl veszélyes, illetve hogy lakásban is ki merjem próbálni, jók és szépek ezek a keretek, de igazából csak súly, fára felakadási pont, és elég hamar el is törik, így pár hét után lekerültek a gépről. Lakásban egyébként nem igazán tudtam vele menni, mivel a kinti sebességhez azért dönteni kell a kamerát, az meg már lakásban nagyon nem jó beállítás. Ha nagyobb házad van, udvarral, terasszal, akkor persze jó lesz :)

A következő probléma a videó antenna volt, ugyanis az ezt védő fülecske rendre megadta megát, és letört, az antenna pedig védelem nélkül szintén elég sérülékeny, ezért ezt meg kellett oldani. A legjobb megoldás erre, ha lecserélitek az antennát, és akkor már a védő fül sem kell, így egyből két sérülési pontot is ki lehet javítani :) Három darab ilyen IPEX csatis antenna csak 1200 ft, nem egy nagy kiadás. Kell egy kicsit blankolni meg forrasztani, de aztán ennyi, többet erre nem lesz gond. Érdemes a forrasztást műanyag ragasztóval bebiztosítani.
 

SQ12 videófelvétel HD-ban


 

Gofly-RC váz, amiben nem fértünk el

Mivel minden jól ment, készültek a videók, jól mentek a repülések, és ha minden jó, akkor az már unalmas is, kezdtem kicsit kutatni, hogy milyen menőbb vázba lehetne átrakni az egész belsőt, amire esetleg a SQ12-őt is könnyebb felfogatni.
Ekkor jött szembe a Gofly-RC váza, a Falcon CP90PRO, ami nagyjából szerelem volt első látásra, így pár napos gondolkodás töprengés után meg is vettem. Volt is nagy öröm mikor megjött és összeraktam a vázat magában, nagyon-nagyon tetszett.
De nem lett ekkora az öröm, amikor elkezdtem átépíteni a belsőségeket, egyre jobban féltem, hogy nem fog beleférni, s végül igazam lett... Némi átalakítással bele lehetett erőltetni, de láttam ennek így nem lesz jó vége, semmi értelme így már, így visszaépítettem az eredeti vázba, a Falcon pedig eladásra került sajnos.

A repülések persze emiatt nem maradtak abba, azóta is minden rendben működik, nagyon szerethető kis zümmögő, visító motorokkal, bárhol elfér, bármikor van ereje kirántani a gépet, sosem okozott ilyen jellegű csalódást.


Végső forma és értékelés

Amit tehát ajánlok a gép kacspán: Prop csere a fent említettek valamelyikére + pár szett tartalékba, antenna csere, jó sok aksi pl. a fent említett GNB-ből, egy tartalék ESC biztos ami biztos, és nem nagyon lesz probléma. Persze az FPV kamera nem a legjobb, ki is lehet cserélni pl. Micro Swift 2-re, de ahhoz már nem árt egy másik váz is, és akkor kezdődik a macera, az építkezés. Persze valaki ezt szereti, én meg inkább repülési párti vagyok, és ami jó (vagy közel jó), azt minek piszkálni :)

A Lizard 95 ára jelenleg 30.000 Ft körül mozog, akcióban 27.000 is szokott lenni, illetve használható még a "toysho" kupon, ami 8% kedvezményt biztosít a Banggood oldalán.

 


Úgy vélem, ez is egy tipikus Eachine drón, akik ismerik a márkát, tudják miről beszélek. Nem nevezhető se rossznak, se tökéletesnek, valahogy mindig úgy sikerül nekik gépet összerakni, hogy valami mindig hibádzik, de ha ezeket kitapasztaljuk, és kijavítjuk, a végén egy jó gépet kapunk, ami sok örömet és szórakozást tud nyújtani.

 

Linkek vásárláshoz

Maga a gép: Lizard 95 micro FPV drón

Akkumulátor: GNB 3 cellás, 550mAh

Propellerek: Gemfan 2035, Gemfan Hulkie 2040

FPV kamera: Micro Swift 2

Dipole antenna: 3db IPEX csatis antenna

Átalakító akkuhoz: XT60-XT30 átalakító

HD kamera: SQ12

Egyéb: alkatérszek a Banggood oldalán

 

Lizard 95 képek


Hozzászólások

hcsabai

hcsabai 2018-05-21 09:47 / #1

Milyen repülési időre lehet számítani a 3S 550MAH -al?
Én is elkezdtem mikró drónnal foglalkozni és Transtec Kobe140 -re eset a választásom.


MolniGee

MolniGee 2018-05-22 17:50 / #2

Olyan 2-3 perc, esetleg 4 ha nem durvul az ember :)


toodark

toodark 2018-06-28 11:05 / #3

Szia!
Most kezdtem el próbálgatni én is egy ilyet. A motorok melegedése meddig normális?

Felraktam a keretet rá, illetve még a stock propellerek vannak fent, és az első 1-2 nagyon óvatos repülés után már kellemetlenül melegnek éreztem (olyan 40-50C körül) őket.

Valamint a vtx antenna linkje hibás a cikkben, esetleg meg tudnád írni, hogy mit vettél? Vételen nem ront?


MolniGee

MolniGee 2018-06-28 18:40 / #4

Szia!

A motor elvileg addig jó, amíg nem nagyon rossz megfogni kézzel. Ha nagyon meleg, forró, akkor ott valami gond lesz, lehet rövidebb csavar kell, vagy egy soft mount a motor alá! Ha ez sem segít, akkor ehet a PID-eket kell reszelni, a melegedés lehet a magas D értéktől.
Javítottam az antenna likjét: http://bit.ly/2GuoElY
Vétel gondom nem nagyon volt, 1-200 méternél nem mentem vele messzebb soha.


toodark

toodark 2018-07-04 16:12 / #5

Megoldódott: beállítottam D filtert, de az igazi ok az lehetett, hogy kicsit zajos volt a távom kimenete. Rx filter bekapcsolása és kis deadzone beállítása után akár 5 perc repülés végén is épp csak langyosak a motorok.


Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció